In het voorjaar van 1988 vraagt een ander schrijnend probleem steeds meer de aandacht van Serviço Missionário do Amazonas: kinderen die dag en nacht zwerven door de straten van Manaus. In de favela's wordt hun bestaan bedreigd door diepe armoede, alcoholgebruik van de ouders en door gezinsproblemen. Het leven is er van weinig waarde.Betty Smit aan het werk onder straatkinderen

Sommige kinderen besluiten van "huis" weg te lopen. Anderen worden weggestuurd door de ouders, omdat ze geen kans zien, de kinderen te onderhouden.
Inmiddels is het trieste leger van straatkinderen in Manaus uitgegroeid tot vele duizenden. Ze houden zich in leven door kleine klusjes; autowassen, schoenen poetsen en ... diefstal. Hun bestaan is keihard, ze hebben niets te verliezen.

Als de kinderen op straat gaan leven, komen ze al gauw in aanraking met de goedkoopste drug: lijm. Ze snuiven de dampen van een klodder lijm in een plastic zak, in zich op. Het stilt de honger van dat moment. Het drukt de dagelijkse werkelijkheid even weg. Maar al na een paar maanden, worden de eerste gevolgen merkbaar. Longen, slijmvliezen en hersenen raken aangetast.
Binnen enkele jaren zijn de kinderen wrakken, als ze daarvoor al niet, door het harde bestaan op straat, het leven hebben verloren. Winkeliers, bestuurders en politie voelen zich door de kinderen bedreigd. Ook zijn zij ze liever kwijt ...

Betty en Josè zijn in 1988 gestart met de zorg voor deze kinderen. In eerste instantie betreft het vooral jongens. In gesprekken ontvangen ze iets wat ze niet kennen: liefde en aandacht. Betty en Josè en hun medewerkers proberen ze te overreden te kiezen voor een andere weg: op Recanto da Paz, buiten Manaus, herstellen en een leven met Christus beginnen. Op deze manier zijn inmiddels duizenden jongens geholpen. In het vredesklimaat van het opvanghuis Recanto da Paz bloeien de kinderen op! De lijmverslaving stopt, de kinderen krijgen er elke dag gezond voedsel, maar ook leren ze verantwoordelijkheid dragen voor anderen, voor hun werk, voor dieren.

De hulpverlening aan verslaafden en straatkinderen heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld. Steeds zijn aanpassingen noodzakelijk omdat de lokale omstandigheden veranderen.
Het leven op straat wordt steeds harder; martelingen en verdwijningen van kinderen komen steeds vaker voor. Aan de andere kant krijgt het herstelwerk van de stichting steeds meer aandacht en erkenning van overheden, justitie en maatschappelijk werk, zelfs nationaal.
Het werk in de stad heeft zich steeds meer geconcentreerd vanuit het zendingshuis in Manaus, dat al vanaf het eerste uur functioneerde als administratief en organisatorisch hoofdkwartier van de stichting. Verslaafden en kinderen die werkelijk hulp zoeken, weten het huis te vinden. Ze ontvangen altijd directe hulp, maar vooral wordt gekeken of er mogelijkheden zijn voor een langduriger opvang elders, voor een nauwgezet en intensief afkick- en herstelprogramma.

Ook verwijst de kinderrechter straatkinderen regelmatig naar Betty en Josè. Het is dan een keuze voor deze kinderen: of naar de jeugdgevangenis of opgenomen worden in het herstelprogramma bij Betty en Josè.

Vanuit het zendingshuis wordt zo spoedig mogelijk contact gezocht met de ouders van opgenomen kinderen. Als dat lukt, probeert Betty, samen met hen, oplossingen te vinden voor de problemen waardoor de kinderen de straat zijn opgegaan. Ook wordt aan de ouders in de wekelijkse samenkomsten het evangelie van Jezus Christus gepredikt en voorgeleefd. De bezoekdagen stimuleren de ouders verantwoordelijkheid voor hun kinderen te nemen en zich mede in te zetten voor hun toekomst. Dan gaan de ouders gezamenlijk vanuit Manaus met de eigen touringcarbus op bezoek bij hun kinderen op Recanto da Paz en Ester.

Betty Smit

Rua João Valério -
Travessa São Bernardo, 37-A
Manaus A.M. CEP:69053-690
Amazonas, Brasil

Administratie

Stichting
Zending Amazones
Marterveld 29,
8017 ME Zwolle
Telefoon:
038-465 80 28
email:
info@zending-amazones.nl

Voor giften:

Stg. Zending Amazones
ING 2711351, Zwolle
IBAN NL60 INGB 0002711351
BIC INGBNL2A

Lid van

We zijn tevens ANBI erkend