Het grootste deel van de staat Amazonas is bedekt met een groot regenwoud. De laatste jaren worden hier grote wegen aangelegd. Hierdoor, en door het roekeloos kappen van bomen, is dit gebied regelmatig in het nieuws. De vele bodemschatten zoals tin, ijzer, koper, goud, zilver, lood, aardolie en aardgas, maken grote wegen voor vervoer van deze producten naar zee noodzakelijk.

Het Amazone-gebied is de grootste zuurstofleverancier van onze aarde. Het is met een oppervlakte van zeven miljoen vierkante kilometer het grootste bos op de hele wereld. Het aantal houtsoorten zou er meer dan tienduizend bedragen.

Tweeduizend vogelsoorten en bijna driehonderd verschillende zoogdieren bevolken dit immens grote woud.

De steeds maar voortdurende ontbossing zou grote gevolgen voor de hele wereld kunnen hebben. Maar het zijn niet alleen bomen die verdwijnen.

Ook de Indianen die in dit gebied leven worden met de ondergang bedreigd. Doordat zij in aanraking komen met de "beschaving", zoals wegenbouwers en goudzoekers, breken onder de Indianenstammen nieuwe ziekten uit waaraan velen sterven. Ook bij onderlinge gevechten sterven jaarlijks veel Indianen.

De staat Amazonas is genoemd naar de rivier de Amazone. Vanaf de oorsprong van deze rivier in het Andesgebergte tot aan de Atlantische Oceaan is zijn lengte 6.400 kilometer. In Manaus, de hoofdstad van de Amazones, krijgt de rivier pas zijn naam Amazone. Dat is bij het punt waar drie grote rivieren samenkomen.

Vroeger, al vanaf 1770, was het Amazone-gebied de grootste leverancier van rubber. Door concurrentiestrijd en de uitvinding van synthetisch materiaal viel voor het Braziliaanse rubber het doek vanaf 1910. Ontelbare rubbertappers gingen terug naar hun vaderland of kwijnden in het regenwoud weg..

Betty Smit

Rua João Valério -
Travessa São Bernardo, 37-A
Manaus A.M. CEP:69053-690
Amazonas, Brasil

Administratie

Stichting
Zending Amazones
Marterveld 29,
8017 ME Zwolle
Telefoon:
038-465 80 28
email:
info@zending-amazones.nl

Voor giften:

Stg. Zending Amazones
ING 2711351, Zwolle
IBAN NL60 INGB 0002711351
BIC INGBNL2A

Lid van

We zijn tevens ANBI erkend