Betty (Albertine Jantina) Smit: De engel van de jungle. De zwerfster in de "Groene Hel"

Betty Smit werd op 1 november 1943 geboren in een Zwols middenstandsgezin. Haar ouders kregen zes kinderen, waarvan Betty de derde was. Opgegroeid in een Nederlands Hervormd milieu, kwam zij door haar werk als kinderverzorgster in aanraking met het Leger des Heils. Zij bezocht enkele bijeenkomsten van "het leger" en beleefde daar haar bekering: zij kwam tot een meer persoonlijke geloofsrelatie met God. De basis voor haar latere werk in Brazilië.

Hoop brengen in de Groene Hel, dat was haar opdracht.
Vanaf 1968 trok Betty per boot de jungle in. Zij ontmoette mensen in erbarmelijke omstandigheden.
Het waren Indianen en rubbertappers, die tot in de zestiger jaren in feite nog in slavernij leefden.
Van Betty kregen de zieken medicijnen, voedsel en als het kon kleding en verband. En daarbij nodigde zij de mensen steevast uit voor een samenkomst.
Zij was toen wat haar financiële middelen betreft, volledig afhankelijk van wat een handjevol vrienden in Nederland haar toezond.

Een NCRV televisie-uitzending van Jan van Hillo in 1972 bezorgde haar plotseling nationale bekendheid. De jonge, tengere blondine uit Zwolle stal in dat programma de harten van duizenden Nederlanders. Haar moed, voortkomend uit een kinderlijk vertrouwen op God, imponeerde. Met meer dan een half miljoen gulden vertrok zij opnieuw naar de groene Hel van Brazilië.
Ze was in 1966, op 23-jarige leeftijd, voor het eerst naar Brazilië gegaan. In volledige afhankelijkheid van God trok ze enkele jaren de jungle van de rivier de Amazone in, om mensen die in erbarmelijke omstandigheden leefden en nog leven, materiële en geestelijke hulp te bieden. Haar werkterrein heeft zich verschillende keren verlegd.

Betty trouwde in 1977 met Josè de Almeida Pimenta.

Betty Smit

Rua João Valério -
Travessa São Bernardo, 37-A
Manaus A.M. CEP:69053-690
Amazonas, Brasil

Administratie

Stichting
Zending Amazones
Marterveld 29,
8017 ME Zwolle
Telefoon:
038-465 80 28
email:
info@zending-amazones.nl

Voor giften:

Stg. Zending Amazones
ING 2711351, Zwolle
IBAN NL60 INGB 0002711351
BIC INGBNL2A

Lid van

We zijn tevens ANBI erkend