Betty Smit en haar man Josè zijn gestopt met het zendingswerk in de Amazones/Brazilië.
Daarom is Stichting Zending Amazones, die hun werk met giften vanuit Nederland ondersteunde, met ingang van 1 januari 2022 opgeheven.
Nog enige maanden blijft deze website nog bestaan. Daarop staat het jubileumnummer uit 2016, waarin het zendingswerk in een vogelvlucht wordt verteld (zie ook hieronder).
Vijftig jaar heeft Betty al haar krachten ingezet voor de verbreiding van Gods Koninkrijk in het Amazonegebied. Zij en haar man kunnen nu, wonend in Manaus, terug zien op een vruchtbaar leven.
Ook vindt u hier binnenkort de laatste jaarcijfers van 2021, waarin verantwoording wordt afgelegd van de besteding van de giften.
Het bestuur van Stichting Zending Amazones
Klik op onderstaande afbeelding om de jubileumuitgave "Vijftig jaar freelance voor God" te openen.
De doelstelling van Stichting Zending Amazones wordt gerealiseerd door het toezenden van gelden aan een stichting in Brazilië (de SEMA, Serviço Missionário Amazonas, opgericht door Betty Smit) die zich weer ten doel stelt de opvang van drugsverslaafde kinderen en jongvolwassenen in thans een tweetal huizen buiten de hoofdstad van de Amazones, Manaus, en het houden van spreekuur in Manaus zelf in het zendingshuis aldaar.
De opvang staat in het teken van het evangelie van Jezus Christus.
Betty (Albertine Jantina) Smit: De engel van de jungle. De zwerfster in de "Groene Hel"
Betty Smit werd op 1 november 1943 geboren in een Zwols middenstandsgezin. Haar ouders kregen zes kinderen, waarvan Betty de derde was. Opgegroeid in een Nederlands Hervormd milieu, kwam zij door haar werk als kinderverzorgster in aanraking met het Leger des Heils. Zij bezocht enkele bijeenkomsten van "het leger" en beleefde daar haar bekering: zij kwam tot een meer persoonlijke geloofsrelatie met God. De basis voor haar latere werk in Brazilië.
Hoop brengen in de Groene Hel, dat was haar opdracht.
Vanaf 1968 trok Betty per boot de jungle in. Zij ontmoette mensen in erbarmelijke omstandigheden.
Het waren Indianen en rubbertappers, die tot in de zestiger jaren in feite nog in slavernij leefden.
Van Betty kregen de zieken medicijnen, voedsel en als het kon kleding en verband. En daarbij nodigde zij de mensen steevast uit voor een samenkomst.
Zij was toen wat haar financiële middelen betreft, volledig afhankelijk van wat een handjevol vrienden in Nederland haar toezond.
Een NCRV televisie-uitzending van Jan van Hillo in 1972 bezorgde haar plotseling nationale bekendheid. De jonge, tengere blondine uit Zwolle stal in dat programma de harten van duizenden Nederlanders. Haar moed, voortkomend uit een kinderlijk vertrouwen op God, imponeerde. Met meer dan een half miljoen gulden vertrok zij opnieuw naar de groene Hel van Brazilië.
Ze was in 1966, op 23-jarige leeftijd, voor het eerst naar Brazilië gegaan. In volledige afhankelijkheid van God trok ze enkele jaren de jungle van de rivier de Amazone in, om mensen die in erbarmelijke omstandigheden leefden en nog leven, materiële en geestelijke hulp te bieden. Haar werkterrein heeft zich verschillende keren verlegd.
Betty trouwde in 1977 met Josè de Almeida Pimenta.
Doktor Josè De Almeida Pimenta, "Mijn geschenk uit de hemel"
Braziliaan in hart en nieren: Josè de Almeida Pimenta.
Zelf zoon van een rubbertapper en opgegroeid onder dezelfde kommervolle omstandigheden als de mensen, die hij nu helpt.
Een evangelisatie-campagne van Betty, in 1971, veranderde zijn leven. Hij bekeerde zich en veel later trouwden ze. Zijn studie filosofie gaf hij op, om voor arts te gaan studeren.
Als arts, maar ook als prediker, pastoraal werker, technicus, en -als het zo uitkomt- klusjesman, is hij velen tot zegen. Voor Betty: "Mijn geschenk uit de hemel".
Aan het werk van Betty en Josè is in vier afleveringen van 'Nederland Helpt' op televisie aandacht geschonken.
De uitzendingen van 'Nederland Helpt' vonden plaats op 13 maart, 20 maart, 27 maart en 3 april 2008 op Nederland 2 om 17.05 uur.
Via deze uitzendingen kon u kijken naar het werk van Betty en Josè onder drugsverslaafde jongeren in Recanto da Paz, Sitio Ester en in het zendingshuis in Manaus.
Op de site van de EO (www.eo.nl ) zijn als archief de uitzending van de vier afleveringen online te bekijken:
"Straatkinderen Brazilië: 14 jaar en nu al verslaafd"
Op onze "Multimedia en Locaties" pagina is een mini-fotoreportage van het bezoek te zien.